Weinig kilometers rijden - InsEur

Go to content
NIEUWS – 14 FEBRUARI 2015

Weinig kilometers rijden is lagere premie bij PolisVoorMij
Veel kilometers maken betekent vaak ook meer verzekeringspremie betalen. Hoe groot zijn de premieverschillen?
Ze kunnen oplopen tot 600 procent, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
Ongeveer twee derde van de autoverzekeraars weegt het aantal kilometers mee als ze de hoogte van de verzekeringspremie bepalen. De grens voor een premieverhoging ligt meestal bij 7.000, 12.000, 15.000, 20.000 en 25.000 kilometer per jaar.
Voor de WA-dekking van een willekeurige auto bij PolisVoorMij is het verschil maar liefst 600 procent, stelt de Consumentenbond. Dat is het verschil tussen iemand die weinig kilometers maakt (1.000 per jaar) en iemand die heel veel rijdt (50.000 kilometer per jaar).
,,Bij De Kilometerverzekering KM – de naam zegt het al – is het aantal kilometers eveneens belangrijk", schrijft de Consumentenbond. ,,Bij zulke verzekeringen kijken de maatschappijen aan het einde van het jaar naar het aantal werkelijk afgelegde kilometers."
PolisVoorMij doet geen uitspraken over de verschilpercentages. ,,We zien dat de kans dat mensen ergens tegenaan rijden toeneemt naarmate ze meer kilometers rijden", zegt Henry de Cock van PolisVoorMij. ,,Daarom passen wij de premies aan. Dat doen we ook aan de onderkant; mensen die weinig rijden, krijgen korting."

Minder kilometers, meer premie
Een derde van de autoverzekeraars neemt het aantal kilometers niet mee in de premie, zoals ANWB, Aegon en Centraal Beheer. ,,Deze verzekeraars kijken naar andere factoren, zoals het type brandstof en het autotype", schrijft de Consumentenbond.
Voor WA- en cascoverzekeringen bij Route Mobiel en Zelf geldt dat hoe minder kilometers mensen rijden, hoe méér premie zij betalen, schrijft de Consumentenbond. Volgens de verzekeraars neemt de kans op schade af als mensen meer kilometers afleggen.

Back to content